SUVA JESEN UZELA DANAK
2019-01-15

Za ratare u Šumadiji prethodna godina je bila prilično teška.

Opširnije o tome...
DO NAJBOLJIH PRINOSA UZ POMOĆ OGLEDA
2019-01-15

ako je za ratare u Šumadiji prethodna jesen bila prilično teška, te je zbog suve zemlje obrada i setva ozimih useva često bila nemoguća, ima proizvođača koji su te radove uspeli da završe uspešno.

Opširnije o tome...
SNEG ZAŠTITIO USEVE OD MRAZA
2019-01-15

Pšenici i drugim ozimim usevima pogoduje snežni pokrivač, jer će lakše podneti mraz

Opširnije o tome...
BOLJE I ZAKASNELA SETVA, NEGO NIKAKVA
2018-12-14

U Iščekivanju neke idealne godine ratarima ostaje da se prilagode novonastalim prilikama kakve vladaju ove jeseni u celoj Srbiji, pa i u Podrinju

Opširnije o tome...
TEŠKA GODINA ZA RATARE
2018-12-14

Godina na izmaku je za ratare u Pomoravlju bila veoma teška.

Opširnije o tome...
OBEZBEDITI POSEBAN PODSTICAJ ZA NAJKVALITETNIJU PŠENICU
2018-12-14

Udruženje „Žitounija” saopštilo je da je kvalitet pšenice lošiji nego prethodnih godina zbog čega mlinska industrija ima velike probleme da proizvede kvalitetno brašno – naročito ono za proizvodnju bure

Opširnije o tome...
ZAKASNELA SETVA NA JUGU
2018-12-14

Krajem novembra i početkom decembra, na jugu Srbije pala je dugo očekivana kiša.

Opširnije o tome...
DIGITALIZACIJOM U POLJOPRIVREDI SVAKA PARCELA POSTAJE VIDLJIVA
2018-11-28

Digitalizacijom u poljoprivredi svaka parcela postaje vidljiva što državi omogućava bolje upravljanje poljoprivrednim površinama, ali i mogućnost kontrole trošenja podsticaja

Opširnije o tome...
PŠENICA I DALJE BELEŽI CENOVNI RAST
2018-11-28

Iako je žetva pšenice ove godine bila na rekordnom nivou sa rodom od 3,37 miliona tona, a kvalitet u proseku slabiji nego što je to uobičajeno, pšenica beleži konstantan cenovni rast.

Opširnije o tome...
BEZ SETVE PŠENICE U ŠUMADIJI?
2018-11-15

Setva strnih žita u Šumadiji na skoro 30 hiljada hektara zbog vremenskih uslova, duge suše i perioda bez kiše još uvek nije počela.

Opširnije o tome...
UMESTO DA SE ZELENE, NJIVE IZGLEDAJU PUSTE
2018-11-15

Kiše nema, i to je ono što najviše muči, pre svih poljoprivrednike koji su posejali pšenicu. Umesto da se polja zelene, njive izgledaju puste

Opširnije o tome...
PROIZVODNJA HMELJA U SRBIJI SKORO UGAŠENA
2018-10-10

Berba hmelja u ataru Bačkog Petrovca obavljena je u jedinom zasadu koji se prostire na 20 hektara.

Opširnije o tome...
APELI NE SMANJUJU BROJ POŽARA NA NJIVAMA
2018-10-10

Prethodnih dana u svim atarima u Srednjem Banatu nekontrolisano se pale žetveni ostaci.

Opširnije o tome...
OTPIMALAN ROK ZA SETVU SREDINA OKTOBRA
2018-10-10

Iako je letnja sezona obilovala padavinama, u oraničnom sloju zemljišta, u Šumadiji, trenutno nema dovoljno vlage.

Opširnije o tome...
PRAVILNO SKLADIŠTENJE USLOV ZA ZDRAVSTVENU ISPRAVNOST
2018-10-10

Nakon berbe kukuruza, najvažniji zadatak proizvođača je da pravilno uskladište ubrani rod u sopstvenim kotarkama ili silosima ili da izaberu pouzdanog skladištara koji će im garantovati da će njihova roba od trenutka skladišten

Opširnije o tome...
SUVA ZEMLJA PROLONGIRA SETVU PŠENICE
2018-10-10

Počela je setva pšenice, za koju ratari kažu da se obavlja u sušnim uslovima i da je za normalan rad potrebno da padne 20 do 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Opširnije o tome...
NEMA USLOVA ZA RAST CENE KUKURUZA
2018-09-27

Rod kukuruza će biti dobar, oko 7,2 miliona tona, ali je cena loša, od 14 do 15 dinara za kilogram i ne očekuje se da će porasti do kraja ove ili početka sledeće godine

Opširnije o tome...
“ŽITOUNIJA” TRAŽI UVOZ PŠENICE, STRUČNJACI PROTIV
2018-09-27

Da li će naša zemlja kupiti pšenicu iz Mađarske nije još sigurno, ali je izvesno da će taj zahtev Vladi Srbije uputiti „Žitounija“ da bi se pobošljao kvalitet domaćeg namenskog brašna.

Opširnije o tome...
DOBAR PRINOS U ŠUMADIJI
2018-09-27

Zahvaljujući obilnim padavinama tokom leta, okopavine u Šumadiji nalaze se u više nego dobrom stanju.

Opširnije o tome...
U CENTRALNOJ SRBIJI OTPOČELA BERBA KUKURUZA
2018-09-27

U Centralnoj Srbiji otpočela je berba kukuruza, a sa njom i pravljenje silaže.

Opširnije o tome...