Dobra poljoprivredna godina, koja je iza nas, ulila je sigurnost na svetskom, ali i domaćem tržištu hrane, te se očekuje razdoblje stabilnih cena esencijalnih poljoprivrednih proizvoda - kukuruza, pšenice, soje, a samim tim i najvažnijih namirnica.


- U prvoj polovici godine trebalo bi da imamo relativno stabilne cene. Gledajući sa aspekta ukupne svetske proizvodnje, protekla godina je rekordna na tržištu žitarica i uljarica.

direktor "Produktna berza"

Žarko Galetin Otkako statistike meri poljoprivredni urod, lani je ostvaren najveći prinos pšenice, soje i kukuruza u svetu, a slična je i situacija kod nas - naglašava u razgovoru za "Dnevnik" direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin podsećajući da je Srbija imala jedan od najboljih prinosa kukuruza - preko sedam miliona tona, da je soja ponela i više od 460.000 tona, a da su sasvim pristojni i prinosi pšenice i suncokreta.


Sve u svemu, tržište poljoprivrednih proizvoda u prvoj polovini 2015. godine funkcioniraće u zadanom okviru. Njega definiraju bilansi na svetskom i domaćem nivou - stabilna ponuda, vrlo velika i sasvim usuglašena sa stepenom potražnje, kaže naš sagovornik.- Rekao bih da će to, u prvih šest meseci, biti stabilno tržište na nivou "srednje visokih cena".
Nelogično možda zvuči to da ćemo imati rekordan prinos, a ne i niske cene. Zapravo, one će biti niže u odnosu na prethodnu ili neke ranije godine, kada smo imali podbačaj u prinosima, ali neće biti ekstremno niske iz prostog razloga što se čitav cenovni nivo na tržištu žitarica i uljarica još od 2007. godine pomaknuo na viši stepen gdje cene bukvalno variraju u višim cenovnim okvirima. I to je bespovratni proces na tržištu hrane gdje više neće biti esencijalnih sirovinskih osnova, to jest, pšenice, kukuruza, soje .. ispod stotinu dolara - naglašava Galetin uz napomenu da je i sada, uz prinos kukuruza od preko sedam miliona tona, velike tržišne viškove i svetski urod od 990 miliona tona, žuto zrno koštalo oko 140 dolara po toni.


Po njegovim rečima, ipak postoje faktori koji su donedavno smatrani samo korektivnim, a ubuduće mogu uticati na ozbiljnije skokove ili padove cena, barem na kratak vremenski period. To je već pokazala politička kriza u Ukrajini, koja je izbacila problem na tržištu pšenice kada su Rusi, jedni od četiri najvažnija svetska izvoznika ove žitarice, najavili zabranu izvoza hlebnog zrna. Osim političkog faktora, stabilnost bi mogli poremetiti i krize na finansijskim tržištima, očekivanja globalne promene klime, ciklona ... a naravno, valja imati u vidu i sezonske pikove cena - kod pšenice krajem kalendarske godine, što smo već imali, a kod kukuruza krajem prvog tromesečja.